Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody ZSZ w Odonowie nie jest w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

Technik hotelarstwa

SPECJALNOŚĆ: Gastronomia w hotelarstwie

Kształcimy od 2007 roku.

Szkoła posiada uprawnienia Ośrodka Egzaminacyjnego – egzaminy zawodowe w szkole.

Opis kierunku

 

Kształcenie w tym zawodzie rozwija zdolności organizacyjne i interpersonalne. Fachowe przygotowanie do pracy na różnych stanowiskach w branży hotelarskiej zapewniają:

  • interesujące przedmioty zawodowe, praktyki w hotelach, współpraca z Regionalną Organizacją Turystyczną Województwa Świętokrzyskiego, Uzdrowiskiem Busko-Zdrój, ciekawe warsztaty, kursy, płatne staże, wycieczki dydaktyczne.

Atutem jest nauka języka obcego zawodowego, co podnosi szanse absolwentów na znalezienie pracy zarówno w kraju jak i za granicą. Absolwenci tego kierunku  są profesjonalnie przygotowani do pracy w  firmach hotelarsko-turystycznych, jak również do samodzielnego prowadzenia tego typu działalności. Ponadto dzięki zajęciom praktycznym z zakresu żywienia i usług gastronomicznych, nie są im obce tajniki obsługi kelnersko - gastronomicznej.

Praktyki przewidziane programem nauczania organizowane są przez szkołę w renomowanych hotelach w Krakowie, Busku Zdroju, Nowym Brzesku, Śmiłowicach, Proszowicach, Kazimierzy Wielkiej. Dla najlepszych uczniów organizowane są płatne staże w hotelach.

Podczas kształcenia uczeń ma możliwość uzyskania następujących kwalifikacji:  planowanie i realizacja usług w recepcji, obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.

Perspektywy zawodowe - absolwenci kierunku technik hotelarstwa mogą podjąć pracę  w Polsce oraz w innych krajach Unii Europejskiej lub kontynuować naukę na uczelniach wyższych.

Kadra

Nauczyciele posiadający uprawnienia do nauczania w zawodzie:

mgr Anna Kuca – egzaminator

mgr Teresa Gawlik

mgr Agnieszka Krupa

Zaplecze dydaktyczno – techniczne

- pracownia recepcji z zapleczem kuchennym,

- pracownia przygotowania śniadań,

- pracownia ekspedycji śniadań,

- jednostka mieszkalna,

- multimedialna pracownia języków obcych.

Tradycje szkolne

- Dzień Hotelarza – zawsze w innym klimacie i części świata,

- Dzień Kuchni – stacjonarnie i mobilnie,

- Warsztaty Bożonarodzeniowe – w tym również dla gimnazjalistów.

Olimpiady i konkursy

- Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej:

Rok szkolny 2014/2015 – etap okręgowy: Magda Różycka i Magdalena Piwowarczyk

Rok szkolny 2013/2014 – etap okręgowy: Magdalena Doroba i Beata Ryba

Rok szkolny 2012/2013 – etap okręgowy: Katarzyna Lubera i Magdalena Doroba

Rok szkolny 2011/2012 – etap okręgowy: Magdalena Kocińska i Karolina Figiel

Rok szkolny 2010/2011 – etap okręgowy: Anna Puchała i Krzysztof Kwapień

                                         Etap centralny: Anna Puchała.

- Konkurs „Zdrowe jadło turystycznym symbolem regionów Polski”

- Konkurs „Szkoła zawodowa – mój wybór”

- Konkurs „Oferta turystyczna regionu świętokrzyskiego dla turysty zagranicznego”

- Konkurs „Świętokrzyski produkt turystyczny – największe atrakcje na sprzedaż”

- Konkurs „Turystyka Twoją szansą na przyszłość”

- Projekt „Poznaj swój wybrany zawód”

- Projekt „Otwarta Twoja Kariera”

- Projekt „Ogólnopolski Tydzień Kariery”

- Projekt ,,Świętokrzyscy hotelarze na rynku pracy''

Projekty/kursy

Zrealizowane – 100% hotelarzy brało udział w wybranym kursie lub projekcie:

Projekty:

- „Edukacja zawodowa w praktyce”

- „Masz zawód – masz pracę”

Kursy:

- „Baristyka z elementami barmaństwa”

- „Carving”

- „Designe i organizacja przyjęć”

- „Przedstawiciel handlowy z prawem jazdy kat. B”

- „ABC przedsiębiorczości – jak założyć własne biuro podróży”

- „Galactica Magellan” – własne biuro podróży”

- warsztaty wyjazdowe – „Predyspozycje zawodowe hotelarzy”

Planowane – dla wszystkich uczniów klasy pierwszej, do wyboru:

- baristyka, barmański lub kelnerski.

Praktyki i staże

Praktyki przewidziane programem nauczania organizowane są przez szkołę w renomowanych hotelach w Krakowie, Busku Zdroju, Dosłońcu, Nowym Brzesku, Śmiłowicach, Kazimierzy Wielkiej.

Dla najlepszych uczniów zorganizowano płatne staże w hotelach.

Organizowano również bezpłatne praktyki jak i bezpłatne staże wyjazdowe: Szczyrk, Busko Zdrój.

Wycieczki/targi

- wycieczki zawodowe do hoteli: Chopin, Campanile, Zamek Dersława, Dosłońce,

- Targi HORECA w Krakowie.